Kışın yaklaşması ile hasta olma olasılığımız artıyor, bağışıklık sistemimiz güçsüz kalıyor. İlaç almadan bitkilerle kışın etkilerinden korunmak mümkün. Bitki çayları birçok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. İşte kışçaylarının faydaları;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda da hastalıklara kolay yakalanmayı engeller.
- Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir.
- Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek, stresi yok eder.
- Unutkanlığa karşı koruma sağlar.
- Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
- Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir.
- Göğüs ağrısına fayda sağlar.
- Romatizma gibi kemik ağrılarına iyi gelir.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
Nane Çayı
Gaz ve şişkinliği alan, genellikle sindirime yardımcı olmak için kullanılannane çayı mide bulantısını geçirmek ve terlemeyi arttırarak ateş düşürmekiçin de kullanılabilir. Reflü ve sık sık mide ekşimesi yaşayan kişilerin buproblemlerini arttırabileceği için tavsiye edilmez.
Zencefil &Limon
Faydaları saymakla bitmeyecek olan zencefil, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğün yanı sıra, mide bulantılarının da en garantili çözümüdür. Zencefil, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefili kaynamış suya atıp 10-15 dakika bekletmek, çayınızı hazırlamak için yeterli olacaktır. 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Papatya Çayı
Yoğun bir iş gününden sonra, evinizin rahatlığında bir bardak papatya çayıiçmek tüm stresinizi alacaktır. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra boğazağrısını hafifletir, öksürüğü alır ve ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyigelir. Hatta ağız içi yaralarına karşı papatya ile ağız gargarasıhazırlayabilirsiniz. Orta dereceli uykusuzluk çekenlere yatmadankadar önce bir bardak papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.
Melisa Çayı
Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissediyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek için bir bardak melisa çayı içebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyon uarttırır ve uykudan 1 saat önce içildiğinde uykuya geçişi kolaylaştırır. Çayınızı akçaağaç şurubuyla tatlandırabilir veya 2-3 damla limon ekleyebilirsiniz. Soğuk melisa çayı yaz aylarında hem faydalı hem de lezzetli bir serinletici olarak kullanılabilir.
Yeşil Çay
İnsanların saçlarını ve cilt bakımlarını yakından ilgilendirmekte olan bir çay türüdür. Ayrıca yeşil çay birden fazla kanser türüyle savaşma yolunda büyük katkı sağlamaktadır.
Kuşburnu Çayı
Cilt sağlığını korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olanC vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. İdrar söktürücü olarak idrar yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.
Rezene
Pakistan ve Hint mutfağının vazgeçilmezi rezene, dereotunu andıran bir kokuya sahiptir. Hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları ve ateşe iyi gelen rezene, yağ yakılmasını hızlandıran özelliğiyle de zayıflamaya yardımcı oluyor. Kadınların favori çaylarından biri olduğunu söylesek yalan olmaz.
Ihlamur
Kokusu bile yeter dediklerimizden. Ihlamur, boğaz ağrılarına birebir, göğsü yumuşatıcı özellikleri ile kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yeralıyor. Balsız düşünemediğimiz çaylardan biri kendisi. Ancak bal sevmeyenlerdensiniz az şeker ile de enfes olur. Eğer boğaz ağrınız varsa, bal ile birlikte limon da katarsanız bundan iyisi yoktur.
Yasemin Çayı
Yasemin çayının kan dolaşımını iyileştirmek için oldukça faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, damar tıkanıklığı, tromboz, beyin hasarı ve kan pıhtıları gibi tıbbi durumların önlenmesine yardımcı olabilir.
- Yasemin çayının antioksidan özellikleri metabolizmanızı artırmaya yardımcı olur. Metabolik etkinlikteki bu artış, egzersizinizi etkili hale getirir ve vücudunuza besleyici öğeleri daha çabuk işlemek için yardımcı olur.Daha hızlı veya daha etkili metabolizma; kilo vermeye yardımcı olur.
- Yasemin çayının, vücuttaki kolesterol ve kötü yağları azalttığı bilinmektedir. Ek olarak, kötü kolesterol (LDL) oluşumunu önleyerek kalp hastalığı ve felç gibi riskleri azaltmaya yardımcı olur.
- Araştırmalar, düzenli yasemin çayı tüketiminin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yaseminden yapılan tüm yeşil çayların, kanser önleyici özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir, çünkü epigallokateşin gallat (EGCG) gibi polifenoller içerirler. EGCG gibi polifenoller, serbest radikallere ve vücuttaki diğer zararlı veya kanserojen istilacılara karşı önemli savunma hatlarıdır. Ek olarak, yasemin çayının meme kanseri, akciğer kanseri ve diğer birçok hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.
- Tarih boyunca yasemin, stres giderici ve terapötik özelliklerinden dolayı bir anti-depresan olarak kullanılır.
Böğürtlen çayı
İçerisinde birçok vitamini barındıran mucizevi besin böğürtlen vücuda çok fazla katkı sağlamaktadır. Magnezyum, iyot ve fosfor bakımından da zengin olan böğürtlen çok faydalı bir meyvedir.Böğürtlen çayı, düzenli olarak tüketildiği takdirde antioksidan etkisi göstererek vücutta serbest radikallerin vücut dışına atılmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemine destek olur ve soğuk havalarda ortaya çıkması muhtemel soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Ağızda meydana gelen yaraların hızlı bir şekilde iyileştirilmesini mümkün kılar.
- İçeriğindeki C vitamini sayesinde kemik dokularının güçlenmesini sağlar.
- İdrar yollarında meydana gelmesi muhtemel enfeksiyon kaynaklı problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
- Kan şekerini düzenler, tansiyonu dengeler. Özellikle kötü kolesterolü düşürmede oldukça etkilidir.
- Mesanedeki taş gibi problemlerin önüne geçer.
- Vücudun yağ dengesini korumasına yardımcı olur. Bu sayede cildi sıkılaştırarak cilde fayda sağlar.
Nar Çayını
Nar çayı içerisinde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler bulunmaktadır. Özellikle bu çay içerisinde bulunan C vitamini, E vitamini ve K vitamini başta olmak üzere birçok vitamin bNar çayının en büyük faydası bağışıklık sistemi üzerinedir. Çünkü nar çayı, içerisinde bulundurduğu C vitamini ve diğer vitaminler kişilerde çok büyük etkiler yaparak özellikle bağışıklık sisteminin artışına bağlı olarak grip ve nezle gibi hastalıklardan kolay bir şekilde korunabilirsiniz.
Nar çayı, özellikle kemik gelişiminde etkili olduğu için gelişme çağında olan çocuklarda çok büyük etkiler yapmaktadır. Bu nedenle çocuklarınıza uygun dozlarda içirerek kemiklerin çok daha güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Nar çayı mükemmel bir tansiyon düşürücüdür. Bu durumun yanı sıra kişilerde antioksidan etkileri göstererek uzun süreli kullanımlarda kanser hücrelerinin çoğalmasını ya da ortaya çıkmasını engellemektedir. Böylece kişiler bu çayı kullanarak birçok tehlikeli hastalıktan korunabilmektedir.
Ada Çayı
Mucizevi Bitki Adaçayı, özellikle bağışıklık sistemine takviyesi ile sonbahar ve kış aylarında daha çok kullanılan bir bitkidir.
- Depresyona iyi gelir
- Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir
- Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir
- Karaciğeri temizler
- İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur
- Aşırı terlemeyi azaltır
- Stresi azaltır
- Sakinleştirir
- Menopoz sonrası belirtileri hafifletir
- Saçların beyazlamasını yavaşlatır
- Mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır
- Hafızayı güçlendirir
- Alzheimer’a karşı yardımcı olarak kullanılır
- Kan şekerini düşürür
- Dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır
- Ağız yaralarının tedavisinde kullanılır
- Sinirsel baş ağrısını hafifletir
- Safra kesesini çalıştırır
- Gargara suyu olarak kullanılır
- Boğaz ağrısını alır
- Yaşlılığı geciktirir.
- Selülit sorununu minimum seviyeye indirir.
- Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.
Adaçayı Nasıl Demlenir
Adaçayı iki farklı şeklinde demlenmektedir. Bunlarında birincisinde normal çay gibi demleniyor. Bu şekilde adaçayının tadı biraz acı oluyor. İkincisinde ise, küçük bir dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor. Yerel halk buna “dallı” adını veriyor. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor.
Bitki çayları ile ilgili bir uyarı yapalım, eğer bu çayları tek olarak değil de karıştırıp içmeyi seviyorsanız karıştırdığınız bitkilerin birbiri ile etkileşimi olup olmadığını mutlaka araştırın. Bu şekilde birbiri ile etkileşime giren bitkiler zehirlenmeye bile yol açabiliyor.Bitki çaylarını demlemek için hazır paketlenmiş olanları alabilirsiniz ya da güvendiğiniz bir aktardan satın alabilirsiniz. Aldığınız bitki çaylarını demlemek için, su kaynadıktan sonra bitkileri sıcak suda biraz bekleterek demlemeye bırakın. Daha sonra hazırladığınız çayları içebilirsiniz.
Afiyet olsun!