Teknik servislerdeki makine arızlarının birçoğu su kalitesinden kaynaklanan arızalardır.Contalardan sızıntı, ısıtma elemanlarının arızalanması veya tıkanmış makine. Bu gibi sorunlardan kaçınmanızı ve makinenizi uzun yıllar kullanabilmenizi ayrıca makinenizi kullandığınız süre boyunca lezzetli espresso verebilmenizi sağlamanın en önemli unsuru kullandığınız suyun kalitesidir.Su önemsiz gibi görünse de hazırladığımız kahvenin çok büyük bölümü sudan oluşur (%96).Su, kahvenin tadını açığa çıkaran ortam görevi görür. Demleme sırasında kahvenin barındırdığı katı ve sıvı yağları çözer. Su, kahveyi ekstrakte edebilecek her türlü eser miktarda minerallere sahiptir ve bu mineraller kahvenin barındırdıklarından fazladır o yüzden kahvenin tadında su önemli unsurdur.Yüksek mineralli su yani tds değeri yüksek olan su kahve’nin ekstrakte olmasını engeller yani demlenmez. Aksine düşük mineralli su ise kahvenin normalden fazla demlenmesini sağlar buda kahveye acılık verir. Her ikiside istemediğimiz durumdur. Bunun ideal oranını yazımızın ilerleyen bölümünde bulacaksınız.Ters ozmos sistemlerinin genelde ppm derecesi 20ppm’dir suyun tüm minerallerini alır. O yüzden bu ozmos sistemleri yerine bu makinelere uygun arıtma cihazları kullanmakta fayda var.
TDS Nedir?
İngilizce bir sözcük olup baş harflerinden oluşur “Total Dissolved Solids” (Toplam ÇözünmüşKatı Madde Miktarı) mineral ve iyon miktarını gösterir. Birimi, mg/litre veya ppm (Parts permillion) olarak gösterilir.
- 0 – 17 : Yumuşak su
- 17 – 80 : Az sert su
- 80 – 150 : Orta sert su
- 150 – 200 : Sert su
- 200 – 350 : Çok sert su
- 350 – 1100 : İçilemez su
- 1100 – 6000 : Acı su
- 6000 – 13000 : Çok acı su
- 13000 – 30000 : Tuzlu su
- 30000+ : Deniz suyu
Espresso Makinesinde Suyun Önemi
Makinenizin verimli ve daha uzun ömürlü çalışması için ayrıca aldığınız kahvenin daha lezzetli olması için suyunuzu belirli değerlerde almalısınız. Bunun için çeşitli arıtma teknolojileri var. Suyun sertlik derecesi, the Specialty Coffee Association of America’nın belirlediği değer milyonda 85 ile milyonda 250 (75 PPM ile 250 PPM) arasında olmalıdır. İdeal oran 150 ppm’dir.
Çok sert su makinenizde kirece sebep olur. Bu kireç ısıtma verimliliğini azaltabilir, su geçişlerini tıkayabilir, sıcaklık ve seviye problarından yanlış okumaya sebep olabilir, valflerve contalar arızlanabilir. Ayrıca barajların mevsimsel seviyelerinden dolayı suyunuzu 3-4ayda bir kontrol etmenizde fayda var. Barajların seviyesinin düşmesi yani suyun zemine yakın yerden alınması mineral fazlalığına sebep olacaktır. Arıtma cihazlarınızın bu gibi değişimlere karşı ayarlatmanız gerekebilir.
Bir diğer gereksinimde filtrasyondur. Bu küçük kir, pas veya kum parçaları gibi sudaki katı maddeleri engeller. Ek olarak su filtreleri, klor, tat ve diğer kokuları azaltır.
Su temiz görünse bile filtre edilmeyen tesisat su kanallarının tıkanmasına ve sızıntı yapan contalaraneden olur.Su kalitesinden kaynaklanan sorunların makinenizi garanti kapsamı dışına alacağını unutmayın.
Espresso makinesi, çay makinesi, buz makinesi ve su ısıtıcı gibi cihazlarınıza mutlaka arıtma cihazı bağlatmanızı öneririz bunun için çeşitli firmalardan destek alabilirsiniz. Tüketim kapasitenize göre farklı arıtmalar bağlanacaktır.
Kahve demlemek için suyun olması gereken değerleri (SCAA’ya göre) aşağıdaki gibidir;
TDS 3 : 150ppm
Kalsiyum : 68mg/Litre
Bikarbonat : 10mg/Litre
pH : 7
Sonuç olarak kahvenizin ve makinenizin kalitesi kadar suyunuzun kalitesi de çok önemli. Cafe açarken makinenize doğru arıtma cihazınızı seçmeniz lazım. %96sı su olan bir içecekten bahsediyoruz.
Kaliteli kahvenizi kesinlikle kalitesiz suyla heba etmeyin.